Stewia – naturalny słodzik

Stewia – naturalny i ekologiczny substytut cukru, pozyskiwany z rośliny Stevia rebaudiana. Związki czynne stewii – stewiozyd oraz rebaudiozyd są kilkanaście krotnie słodsze od cukru, nie powodują jednak próchnicy, nie podnoszą poziomu cukru we krwi, więc bezpieczne są dla cukrzyków.

Stewia pochodzi z terenów Brazylii i Paragwaju, gdzie wilgotne środowisko sprzyja ich uprawie. Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście stewii, jedynie korzeń to część rośliny pozbawiona „słodkich” związków. Stewiole są słabo metabolizowane w przewodzie pokarmowym, wchłaniane są dopiero w okrężnicy, dzięki czemu nie są magazynowane w organizmie.

Stewia zawiera minerały i mikroelementy takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, krzem, chrom; a także witaminy z grupy B oraz witaminę C. W ludowej medycynie, w rejonach Ameryki Południowej stewia serwowana jest w leczeniu oparzeń, kolki, dolegliwości trawiennych. Ze względu na dużą wartość słodzącą w porównaniu do cukru buraczanego wystarczy minimalna ilość stewii do osiągnięcia oczekiwanej słodkości.