Trójfazowość gleby

Gleba to ulegająca ciągłym przemianom, biologicznie czynna, powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej ( 70-90km, sztywna powłoka ziemi) powstała ze skały macierzystej pod wpływem czynników glebotwórczych, do których zalicza się: organizmy żywe, klimat oraz wodę.

Charakterystyczną cechą gleby jest trójfazowość:
1. Trójfazowość stała – stanowi ona około 50% składu glebowego. Składa się z cząstek mineralnych, organicznych oraz połączeń organiczno-mineralnych. Ta faza stanowi źródło składników dla roślin.
2. Trójfazowość ciekła – woda glebowa, w której rozpuszczone związki mineralne i organiczne fazy stałej tworzą roztwór glebowy. Pośredniczy ona w transporcie składników pokarmowych do korzeni.
3. Trójfazowość gazowa – to powietrze glebowe, zawierające tlen, niezbędny do prawidłowego rozwijania się korzeni

Wzajemne proporcje występujące między poszczególnymi fazami zmieniają się w trakcie wegetacji, jak również na skutek zabiegów uprawy mechanicznej, która poprawia agregację i zmniejsza udział przestrzeni wypełnionych wodą.

Zdięcie: http://pl.freeimages.com/photo/feather-on-the-ground-1386488